Consciència

PSICOLOGIA I FILOSOFIA: Facultat i acte específics de la vida psíquica caracteritzats com el fet d’adonar-se d’alguna cosa, com a efecte concomitant de la funció nerviosa, com a moment subjectiu de l’activitat cerebral o com a relació del jo amb el medi ambient.

Aquesta és una de les definicions que dona el diccionari quant cerquem la paraula “consciència”.

Certament la nostra relació amb el medi ambient ha canviat amb els anys, en pocs anys diríem.

Pels nostres avantpassats recents (avis, besavis…) la relació amb el medi era de subsistència, d’esforç, de treball feixuc i de respecte inevitable. Ara la nostra relació amb el medi ha canviat substancialment, lleure, esbarjo, aire pur (fins quant…), frivolitat, natura, vacances, plaer…

 

També és ben cert que alguns no en tenen ni en volen tenir de relació amb el medi ambient. No tenen ni volen tenir consciència. Esperem que no siguin els que planifiquen fent política des dels despatxos… molt ens temem que sí, són ells els que manen amb el comandament a distància, sense embrutar-se les mans de terra, els que finament decideixen com es gestiona tot plegat. Anem bé !

Responem: estem planificant el nostre País amb prou consciència?

Em puc imaginar la resposta de la “consciència” d’aquesta gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)… Aquesta gavina és com els nostres besavis, necessita del medi ambient per poder subsistir.

El reflex a l'aigua fa que semblin dues gavines distintes. Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), PNAE setembre de 2014.

El reflex a l’aigua fa que semblin dues gavines distintes. Gavina vulgar amb la seva consciència (Chroicocephalus ridibundus), PNAE setembre de 2014.

  • Crida consciència d’aucell, crida! –

 Ep i no ens n’oblidem de la relació entre pagesos i medi ambient. Simplement ara no en volem parlar, donaria per molt. Però, si ens permeteu la metàfora, només volem fer-vos notar com n’ha ha quedat d’anacrònica i incerta l’estrofa del nostre himne:

Bon cop de falç defensors de la terra.

Bon cop de falç… !

Està clar que hem de defensar la nostra terra d’invasors, sí !  Tant com de pesticides…

Podeu trobar més informació aquest respecte visitant el següent link de la SEO birdlife:

http://www.seo.org/2014/12/01/por-que-desaparecen-las-aves-comunes/

About clicnatura

Som dos amics apassionats per la natura, de fa uns quants dies, i aficionats a la fotografia.
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Comments are closed.