POC FREQÜENTS

Bec de serra gros (Mergus merganser), femella. Fotografiat per en Jordi aquest passat mes de desembre de 2016 a Vilobí d’Onyar, comarca de La Selva. Va estar-se una setmaneta compartint bassa (bassa artificial per abeurar el bestiar i regar) amb uns ànecs i oques domèstiques , increïble però cert. Si ens pogués explicar la seva història segur que seria ben interessant.

Bec de serra gros

Bec de serra gros (Mergus merganser), femella. Vilobí d’Onyar, comarca de La Selva, finals de desembre de 2016.

Veure una cigonya negra (Ciconia nigra) per Girona és prou complicat. Quant aquestes aus es troben de pas, a finals d’hivern-principis de primavera i a finals d’estiu-principis de tardor, és quant la probabilitat augmenta. Així doncs, a finals del passat mes d’agost es va observar aquest exemplar, al mas del Matar que en Jordi va poder fotografiar.

Xula, eh ?

Cingonya negra jove

Inmadur de cigonya negra (Ciconia nigra), de pas pels Aiguamolls de l’Empordà, durant la darrera setmana d’agost de 2015. Foto feta per en Jordi al Mas Matar.

Escàs al Delta i encara més als Aiguamolls de l’Empordà. El Xatrac gros (Hydroprogne caspia), no és pas un ocell de fàcil observació a les nostres contrades. Aquesta parella va ser vista el passat 6 d’abril de 2015 a la zona del Matà per en Jordi.

Xatrac gros (Hydroprogne caspia)

Xatrac gros (Hydroprogne caspia), PNAE Mas del Matà, 6 abril de 2015.

El passat dilluns, 8 de desembre de 2014, va ser prou prolífic en observacions d’aus poc freqüents. Segurament no va ser només per casualitat, la setmana anterior Girona havia patit una molt forta llevantada, amb posteriors irrupcions de fort vent del nord. Concretament dins l’àmbit del Parc Natural del Montgrí, Les Illes Medes i El Baix Ter vam observar i fotografiar aquestes 3 espècies que ara us presentem:

Bec de serra mitjà, femella (Mergus serrator). PNMMBT, desembre de 2014.

Bec de serra mitjà, femella (Mergus serrator). PNMMBT, desembre de 2014.

 

Bitó (Botaurus stellaris). PNMMBT, desembre de 2014.

Bitó (Botaurus stellaris). PNMMBT, desembre de 2014.

El bitó sol ser present cada hivern al PNMBT, però hem considerat que al tractar-se d’un ocell escàs, es mereixia ésser inclòs en aquest apartat.

Calàbria petita (Gavia stellata). PNMMBT, desembre de 2014.

Calàbria petita (Gavia stellata). PNMMBT, desembre de 2014.

El dia 12 de gener de 2013, en Jordi, fent una sortida amb caiac per la Badia de Roses, va aconseguir fotografiar 3 espècies prou complicades i de presència escassa a Catalunya:

IMG_1985L’ànec fosc (Melanitta fusca).

IMG_2102L’ànec negre (Melanitta nigra).

IMG_0896I la calàbria agulla (Gavia arctica).

Podeu trobar més imatges d’aquestes 3 espècies i més, entrant a la nostra GALERIA.

 

Finals de desembre de 2012, CLICNATURA fotografia el durbec (Coccothraustes coccothraustes) a Girona capital, prop de Sant Pere de Galligants:

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)Podeu visualitzar més fotos d’aquest gran fringíl·lid de bec robust a la pestanya  GALERIA.

25/02/2012, CLICNATURA fotografia una cigonya negra (Ciconia nigra) al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, aquí la teniu:

IMG_5807 La cigonya negra (Ciconia nigra) immadura, vista a la Gallinera el 25/02/2012

Estava de pas sí, però el fet no deixa de ser ornitològicament molt rellevant. En migració s’ha fet alguna que altra observació de cigonyes negres a la província de Girona, però poder-les fotografiar ja és més complicat, en Jordi ho va fer…

Aquesta cita és consultable a la pàgina d’ORNITHO.CAT.

Si voleu veure altres fotos d’aquesta espècie … o de moltes altres, aneu a la pestanya GALERIA.

 

13/01/2012, Una notícia ornitològica ben rellevant, una de les primeres i poques cites de somorgollaire (Uria aalge) a Catalunya, aquí en teniu una foto (per més fotos visiteu la nostra GALERIA):

Somorgollaire (Uria aalge)

Somorgollaire (Uria aalge)

 

El passat 13 de gener del 2012, CLICNATURA  va poder fer aquesta observació i una sèrie de fotografies inèdites a Catalunya. Aquest somorgollaire (Uria aalge) va ser vist a la zona de la Badia de Roses, mar endins (bé tot lo endins que en Jordi va poder remar amb un caiac de plàstic, en ple hivern i amb el delicat equip fotogràfic a bord).

Aquesta cita és consultable a la pàgina d’ORNITHO.CAT, i és l’única cita que hi ha de somorgollaire en aquesta base de dades.

El “Comité avifaunístic empordanés” té registrades NOMÉS, altres 3 cites de somorgollaire, concretament:

  • ALT EMPORDÀ, PNAE. Dos exemplars separats a una milla nàutica mar endins, el 19.I.2003. (Comas, A. Feliu, P.). CAC 9. (Gutiérrez, 2005).
  • ALT EMPORDÀ, PNAE. Un exemplar davant la gola del Fluvià, l’hivern del 1987 al 1988. (Sargatal i delHoyo, 1989).
  •  BAIX EMPORDÀ, Torroella de Montgrí. Dos exemplars davant la gola del Ter, el 7.II.1982. (Sargatal idel Hoyo, 1989).

Per tant, estem davant una notícia ornitològica de les remarcables a Catalunya.

 

Entre el 27 de febrer al 23 de març del 2008, des de l’Aguait del Bruel al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, es va poder observar aquest ànec glacial (Clangula hyemalis), CLICNATURA el va fotografiar. Podeu trobar la cita a L’ORNITHO.CAT.

IMG_7395Si voleu veure’n més fotos, fetes per en Jordi, aneu a la pestanya GALERIA.

L’11/11/2007, a la Basseta de les Salines de Sant Antoni, zona ben coneguda del Delta de l’Ebre, en Jordi va fer l’observació i va fotografiar  UNA RARESA ORNITOLÒGICA: un híbrid de martinet dels esculls x martinet blanc (Egretta gularis x Egretta garzetta).

IMG_9864

El 12 de juny del 2006, en Jordi, a la Riera de Rocacorba, conca del Ter, va fer la cita i va poder fer la primera foto de llúdria al Gironès, després de la seva extinció allà pels anys 70 i la seva posterior reintroducció als 90. Sens dubte, es tracta d’un fet molt interessant, no us sembla ?

Llúdriga (Lutra lutra)

Llúdriga (Lutra lutra)

Sé que una de les darreres llúdrigues,  allà l’any 67  (jo tenia 4  anys), abans d’inaugurar la presa de Susqueda (es va inaugurar al 68), la vaig poder veure personalment sota el Pont de la Barca, a Girona capital. Fet que no recordo però del qual en tinc la més absoluta certesa. Amb els anys, quant ja en tenia 15 o més, el meu pare de vegades em repetia:

“— Quim no et recordes aquell dia que jo t’aguantava a la barana del Pont de la Barca perquè podessis veure la llúdria ? — No te’n recordes ? ”

Per la qual cosa, aquesta foto del meu company Jordi, encara em fa més il·lusió.

PODEU VEURE MÉS FOTOS DE TOTS, AQUESTS ANIMALOTS I MÉS, A LA NOSTRA PESTANYA:

GALERIA

CLICNATURA ©CLNT

Deixa un comentari